Geschiedenis

Firma van Houwelingen was een vader op zoon bedrijf dat uit de eerste helft van de 19e eeuw dateerde. In 1915 kocht schipper en graanhandelaar A. van Houwelingen de gereformeerde kerk te Giessen-Oudekerk. Op deze foto zijn de meelauto’s van Firma van Houwelingen voor de meelfabriek te zien, die rond 1925 is genomen. V.l.n.r. Jacob van Houwelingen, onbekend, Arie van Genderen, Arie van Houwelingen Jzn en Arie van Houwelingen.

Deze foto stamt uit 1932 en werd door de buurt ‘Den Hoek’ genoemd. De graanhandel werd in de volksmond graanhandel van ‘de Schippertjes’ genoemd.

In 1937 gaat firma T Muis en zn. een graanpakhuis bouwen voor Firma A. Van Houwelingen. Jaren later in 1957 werd alles dat nog aan de kerk deed denken, zoals de vorm van het gebouw en de ramen afgebroken en werd er door toenemende industrialisatie en modernisering een moderner en economischer gebouw neergezet.

In 1960 werd er een graansilo in gebruik genomen, vlakbij de graanmaalderij van ‘de schippertjes’. Het was een imposante toren, waarin een graanzuiger, elevatoren en een hamermolen gehuisvest waren en bood de graanhandel ruimte voor de opslag van zo’n 400 tot 450 ton graan. Het koren werd vanuit een schip op de Giessen door een pijpleiding in de silo gezogen. De silo was ruim 16 meter hoog en 14 meter lang. De graanhandel fabriceerde en verhandelde onder meer granen, mengvoeders, onkruidbestrijdingsmiddelen, inkuilmachines en brandstoffen en ook was er nog een grasdrogerij. De grasdrogerij stopte in 1960.

Jaren later in 1969 wordt Aannemersbedrijf Van Houwelingen Giessenburg opgericht door Gert van Houwelingen. Hij start zijn bedrijf als onderaannemer. Zijn eerste werkplaats was het oude  kippenhok van zijn vader A. van Houwelingen, die hij ombouwde  tot werkplaats. Later heeft Arie (de oudste zoon van Gert) op deze plaats zijn eigen huis gebouwd, waar hij nu nog steeds woont. Kort na de oprichting krijgt Gert van Houwelingen de eerste rechtstreekse opdrachten binnen en neemt hij personeel aan.

In 1983 koopt hij het pand aan de overkant van de weg.  Dit pand is een aantal jaren in handen van een ander geweest en komt met deze koop weer terug in de familie. 

Aannemersbedrijf Van Houwelingen Giessenburg is door de jaren heen gegroeid tot een allround bouwbedrijf dat zich in hoofdzaak richtte op particuliere woningbouw, verbouwingen en woningonderhoud. Kwaliteit leveren met oprechte aandacht voor de woonwensen van klanten was daarbij steeds het uitgangspunt.

50 jaar na  oprichting van Aannemersbedrijf Van Houwelingen (2019) besloot Ton om zijn bouw/verbouwwerkzaamheden te stoppen en koos Arie om verder te gaan als ‘van Houwelingen- Machinale Houtbewerking’. Dit bedrijf blijft gevestigd op  Bovenkerkseweg 19.

Contact

Heeft u vragen, of wilt u meer informatie, vul dan het formulier in of bel 0184 652 540

Stel een vraag

Verzenden